Boende

Asuminen

On olemassa monia eri asumismuotoja, joista tavallisimmat ovat asuminen omakotitalossa, vuokra-asunnossa tai omassa asunnossa omistamalla osakkeita taloyhtiössä. Kun ilmenee asumiseen liittyvä ongelma, on olemassa eri lakeja jotka säätelevät tilannetta riippuen asumismuodosta. Asia voi esimerkiksi koskea kosteusvaurioita, jotka ilmenevät juuri ostetussa talossa (säädellään maakaaressa), kiistaa vuokranantajan kanssa siitä mikä määritellään ”tavanomaiseksi kulumiseksi” (säädellään laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta) tai kiistoja missä asunnon ostaja yllättyy odottamattomista rahoitusvastikkeista, johtuen kerrostalon saneeraustöistä (säädellään asuntokauppalaissa). 

 

Yksi asia joka on tärkeä muistaa kun havaitsee vian tai epäilee että talossa tai asunnossa on vika, on tehdä kirjallinen reklamaatio myyjälle. Osapuoli joka tekee reklamaation viasta, on myös todistustaakallinen siitä koska reklamaatio tehtiin ja mitkä viat reklamoitiin. Tämän vuoksi ei ole suositeltavaa tehdä ainoastaan suullista reklamaatiota. Myyjänä ja näin ollen reklamaation vastaanottajana on tärkeää ottaa reklamaatio vakavasti sekä asiallisesti kiistää asia, jos pitää reklamaatiota asiattomana.

 

Kiistoissa koskien asumista on tavallisesti mahdollista hakea oikeusturvaa kotivakuutuksen kautta. Oikeusturva myönnetään kuitenkin harvoin omistajalle kiistoissa jotka koskevat vuokrattuja asuntoja, koska omistus katsotaan sijoitustoimintana (vakuutetaan erikseen). Tämä on asia jota kannattaa harkita jos investoi asuntoihin ja vuokraa niitä.

 

Meidän toimiston asianajajilla on paljon kokemusta kiistoista, jotka koskevat asumismuotoja. Meidän kokemukset osoittavat, että tarvitaan perusteellisesti tehtyjä selvityksiä sekä todistusaineiston varmistamista, jotta olisi mahdollista ajaa tämän tyyppinen kiista parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä yhdistettynä siihen, että kiistat koskien asumista usein myös koskevat merkittäviä taloudellisia intressejä tai tärkeitä terveysnäkökohtia tekevät sen, että suosittelemme palkkaamaan asiantuntevan juristin.